WK en nu verder

Mijn doelstelling voor het WK in Turkije was lekker schermen en proberen bij de beste acht te komen. In mijn achterhoofd wist ik dat het erg moeilijk zou worden omdat ik het afgelopen seizoen toch niet echt goed in vorm ben geweest en de druk was best groot door verschillende factoren. Op het toernooi zelf heb ik alles van me af gegooid en ben er 100% voor gegaan.
 
De eerste ronde van het hoofdtoernooi had ik meteen een hele zware loting, ik moest het opnemen tegen de Ukrainer Medvedev, ook was hij erbij in Peking. De partij verliep goed en ik kwam op voorsprong waardoor hij moest komen, ik kon mijn sterke verdediging goed gebruiken om zijn genomen risico's af te straffen. Ik won de partij met 15-12 en plaatste me bij de beste 32. 
 
Bij de beste 32 was mijn tegenstander Boisvert-Simard uit Canada, een lastige tegenstander die de afgelopen twee jaar sterk gestegen is op de wereldranglijst. Mede doordat hij een aantal finaleplaatsen heeft behaald. Hij was o.a. tweede op het wereldbekertoernooi van Bern. Vanaf het begin van de partij liep het echt helemaal niet bij mij. Ik wist wat ik moest doen maar ik kon het op dat moment niet goed uitvoeren omdat ik moeite had met het moment te zien waarop het moest gebeuren. Ik baalde enorm, vooral van mezelf omdat ik wist dat ik normaal gesproken geen moeite heb met dit soort schermers. Op het einde van de partij stond ik met 9-11 achter.

De 10-11 maakte ik met een mooie uitgespeelde treffer, wat me een erg goed gevoel gaf en daarom ging ik vol zelfvertrouwen voor de 11-11 en ik maakte hem net voor tijd. Toen wist ik het zeker, dit ga ik winnen. In de beslissende minuut maakte ik de winnende treffer (12-11) en plaatste me voor de beste 16. Achteraf kreeg ik te horen van m'n supporters dat ze weer ouderwets last hadden gekregen van hun hart omdat het weer zo spannend was geweest. Dat was een mooi compliment en 'gelukkig' dat m'n Pa er niet bij was, want dat was niet goed geweest voor zijn hart ;)
 
Om bij de beste acht van de wereld te komen moest ik het opnemen tegen een oude bekende van me, Tagliariol uit Italie. De Olympisch kampioen van 2008. Ik had erg veel vertrouwen omdat ik de vorige partij uit een bijna kansloze positie toch nog rechttrok en zelfs won. Vantevoren had ik een tactiek besproken met de tijdelijke trainer, deze tactiek bleek toch niet te werken en toen moest ik risico gaan nemen en proberen aan te vallen.

Na de tweede pauze was de score 5-7 in het voordeel van de Italiaan en ik ging door met mijn aanvallende spel, helaas was zijn verdediging te sterk en kwam ik niet meer door zijn verdediging heen. Ik verloor de partij met 15-9. Helaas moet ik toegeven dat hij deze dag sterker was dan ik en ik niet genoeg in vorm was om hem te verslaan. Hij verloor later op de dag de finale op 1 treffer. Uiteindelijk ben ik best tevreden met mijn 11e plaats op dit WK en heb ik de stijgende lijn weer te pakken, natuurlijk wilde ik weer een medaille pakken maar als ik achteraf naar mijn vorm kijk dan is dit resultaat netjes op een WK met 150 deelnemers en waar de top heel erg aan elkaar gewaagd is.
 
Einduitslag WK Antalya, Turkije:
 
1 AVDEEV, Rusland
2 TAGLIARIOL, Italie
3 ABAJO, Spanje
3 JEANNET, Frankrijk
 
De samenwerking met de tijdelijke trainer verliep oké, het is natuurlijk wel even wennen als je altijd de beste trainer van Nederland achter je hebt gehad en dan ineens op een WK moet je het met een andere trainer doen omdat mijn vader helaas door gezondheidsproblemen niet mee kon. Al met al een ervaring rijker, maar ik hoop dat mijn vader snel weer de oude is en mij weer kan gaan trainen. Met zijn hart gaat het inmiddels
goed, alleen heeft hij nog wel naweëen van het hele gebeuren. Hij heeft nu erg veel last van zijn been en voet, hij loopt moeilijk en kan niet echt staan. Hopelijk is hij binnen een paar weken weer de oude.
 
Op het WK heb ik veel support gehad van mijn moeder en haar vriend Berry die als verrassing in Antalya kwamen kijken en aanmoedigen. Ook wil ik Wiebe Mokken, Chris Mokken en Koen Sizoo bedanken voor hun steun.
 
In januari 2010 begint het Wereldbekercircuit weer en zal ik tot die tijd hard trainen om nog beter in vorm op de loper te staan.
 
In november heb ik zelf nog 2 toernooien:
 
14 & 15 November: St. Niklaas, Belgie
29 & 29 November: Reutlingen, Duitsland
 
Groet,
 
Bas