Bas wint Trofee van de stad Sint-Niklaas

14 & 15 november
Door: Bas VerwijlenVoor de derde opeenvolgende keer heeft Bas Verwijlen in België de Trofee van de stad Sint-Niklaas op zijn naam geschreven. In de finale was hij met 15-9 te sterk voor de verrassende Belg Van Cleemput. 
 
Verwijlen begon het 120 deelnemers tellende internationaal sterk bezette toernooi met 5 van de 5 winstpartijen in de voorronde zodat hij als 1e op het tableau stond. Daardoor had hij een vrijloting voor de 128. Bij de beste 64 was zijn tegenstander Bleus uit België die zijn voorronde erg slecht had geschermd en daardoor als 64e op het tableau stond. Verwijlen trok deze partij uiteindelijk met 15-11 naar zich toe en plaatste zich voor de beste 32.
 
Hierin trof hij de onbekende Belg Boulange die hij eenvoudig met 15-3 aan de kant zette. Om bij de beste 8 (finale zondag) te komen moest hij de tot Fransman geneutraliseerde Griek Gregeoradis verslaan. Deze Griek woont en traint al jaren in Frankrijk en is geen onbekende voor Bas. In deze partij lukte vrijwel alles en mede door de fantastische aanmoedigingen van Bas' teamgenoten won hij wederom met 15-3 en plaatste zich voor de finales van zondag.
 
Kwartfinale
In de kwartfinale trof Bas de Duitser Tran. Deze oud-Europees kampioen versperde de weg voor Verwijlen al eens op een Wereldbekertoernooi in Lissabon, een zware opgave dus. De partij verliep meteen volgens plan en Bas kwam door gedurft spel op een 4-1 voorsprong. Hierna verslapte Bas iets zodat de Duitser terug kon komen naar 4-4. Na aanwijzingen van zijn vader/bondscoach, die weer bijna helemaal hersteld is, trok Bas de score naar 6-4. Toen begon de tijd te dringen voor Tran en nam hij risico, waar Bas gebruik van maakte. Uiteindelijk won Bas met 10-6.

Halve finale 
In de halve finale was Bas met 15-8 te sterk voor de Duitser Steinberger, die in het begin nog mee kon maar uiteindelijk de oplossing tegen de sterk schermende Verwijlen niet kon vinden.

Finale
Voor de titel moest Bas het opnemen tegen de verrassende Van Cleemput die de laatste tijd goede resultaten behaalde en dus een gevaarlijke outsider was. Bas hield zijn concentratie goed vast en versloeg de Belg zonder in problemen te komen met 15-9 en pakte zo voor het derde jaar op rij de titel in Sint-Niklaas.
 
Verwijlen sprak na afloop: "Gisteren en vandaag heb ik goed geschermd, het was een erg sterk bezet toernooi met Belgen, Spanjaarden, Fransen, Duitsers, Luxemburgers en Nederlanders. Ik was erg gemotiveerd om te winnen maar wist dat het erg moeilijk ging worden. De kwartfinale tegen Tran was eigenlijk de finale, dat was een sterke partij en ik heb daarin veel gehad aan de aanwijzingen van mijn vader die, gelukkig, genoeg was hersteld om me vandaag te coachen. Over twee weken heb ik het Duitse kwalificatie-toernooi in Reutlingen met meestal
tegen de 300 deelnemers, ik ga daar voor een medaille."
 
1 VERWIJLEN Nederland
2 VAN CLEEMPUT Belgie
3 FERAGE Belgie
3 STEINBERGER Duitsland

Gedurende het toernooi in België twitterde Bas voortdurend zijn uitslagen en belevenissen. Bas ook volgen op Twitter? Check zijn account.