Even slikken en het Sportgala

21 december 2009

Een aantal contracten binnen Defensie wordt niet meer verlengd, Schermen zou weg moeten van Papendal en aanzienlijk moeten inleveren op het totale budget; kortom er is een hoop gebeurd de afgelopen weken. Gelukkig was er ook iets leuks: het Sportgala. In deze nieuwsbrief vertel ik wat ik heb meegemaakt en hoe ik het heb ervaren.
 
Contract bij defensie
Er kwamen nogal wat tegenstrijdige berichten in het nieuws over de contracten van de Defensie Topsport Selectie. Daarom wil ik graag mijn verhaal vertellen. Defensie Topsport Selectie gaf een paar maanden geleden tijdens een bijeenkomst op de KMA in Breda aan dat ze vanwege de crisis moesten bezuinigen binnen Defensie Topsport Selectie. Misschien moest het aantal geselecteerde sporters wel gehalveerd worden. We zouden tijdig horen wat voor beslissingen Defensie ging nemen. Dat is inderdaad gebeurt.

 

Ik heb voor mezelf afgewogen of ik zou mogen blijven. Ik ben jong, heb een hoop potentie richting Londen en Rio de Janeiro, ik heb ook goed gepresteerd met mijn 8e plek op de afgelopen Olympische Spelen en ben een goede ambassadeur voor mijn sport en voor Defensie. Máár qua media-aandacht haalt een sport als schermen het niet bij de aandacht die bijvoorbeeld Atletiek of Judo krijgen. Helaas met dank aan de NOS. Toch had ik er vertrouwen in dat Defensie mijn contract zou verlengen. Helaas bleek dit niet zo te zijn. Het was wel even slikken, want dit had ik absoluut niet verwacht.

Natuurlijk weet je dat een contract afloopt en niet verlengd kan worden, maar hoe dan ook was het een klap. Wel ben ik erg blij dat ik ruim op tijd duidelijkheid heb gekregen zodat ik kan zoeken naar een oplossing voor de periode na februari 2011. Ik vind het jammer om Defensie als werkgever te verliezen want voor mij was en is het nog steeds de ideale manier om werk en topsport te combineren.

 

Minder subsidie  
Een paar weken nadat ik hoorde dat mijn contract niet werd verlengd, kwam het nieuws over Papendal, dat compleet losstaat van Defensie. Tijdens de training werd ons totaal onverwacht verteld dat we weg moesten en dat de Schermbond € 100.000,- minder subsidie krijgt van het NOC*NSF.

 

Dat het een onverwachtse mededeling was, blijkt wel uit het feit dat wij dachten juist meer subsidie te krijgen.  De Bondscoach kan namelijk wel wat hulp kon gebruiken, hij traint en begeleidt zes categorieën in zijn eentje. Dat komt volgende mij in geen enkele andere tak van sport voor. Daarnaast behaalde ik bij de Spelen de 8e plaats en de 11e plaats op het afgelopen WK. Bovendien maken mijn trainingsmaatjes grote stappen vooruit met finaleplaatsen op Wereldbekertoernooien en goede prestaties op EK's en WK's. Sonja Tol behaalde zelfs een bronzen medaille op het afgelopen WK.


Het riep veel vragen op, helemaal omdat alle budgetten per 1 december worden verdeeld en alle bonden hierover worden geïnformeerd. En het was 2 december. Waar gaan we trainen? Hebben we nog een trainer? Hoe zit het met toernooien? Hoe zit het met de mensen die studie, werk en woning op Papendal hebben afgestemd? Kan ik nog wel mijn toernooien doen? Waarom heeft NOC*NSF dit ineens besloten? Heel veel vragen dus, maar tot op de dag van vandaag nog weinig antwoorden. Gelukkig kan ik wel mijn eerste drie Grand Prix-wedstrijden doen en kunnen we voorlopig op Papendal blijven trainen. Maar hoe het in de toekomst eruit gaat zien is nog onduidelijk.
 
NOC*NSF geeft als reden dat de schermers, behalve Sonja en ikzelf, niet genoeg hebben gepresteerd. Wat hierin vreemd is is dat NOC*NSF altijd heeft gezegd dat je minimaal 10.000 uur trainingsarbeid moet hebben geleverd om mee te kunnen draaien met de wereldtop. De meeste schermers trainen nog geen 2 of 3 jaar op Papendal en hebben dus niet de kans gekregen zich te bewijzen. Want het kan wel zo zijn dat voor mij alles toch doorgaat vanwege mijn prestaties, maar ik heb ook mijn sparringpartners nodig... Ik hoop dat de KNAS en het NOC*NSF met een goede oplossing komen zodat wij kunnen doorgaan waar we mee bezig waren.
 
Sportgala zonder loper
Alle leden van de Defensie Topsport Selectie gingen op dinsdag 15 december richting de RAI in Amsterdam waar het Nationale Sportgala van 2009 plaatsvond. Iedereen was uitgedost in het mooie avondtenue dat speciaal voor deze gelegenheid was gemaakt. De rode loper ontbrak dit jaar en er was beduidend minder pers aanwezig, maar we hebben wel gezorgd dat we opvielen in onze mooie tenues. De show was zoals een beetje hetzelfde als voorafgaande jaren. Ik denk dat Dhr. Smeets niet meer zo geschikt is voor het jongere publiek ;). Ook vond ik dat mijn collega Deborah Gravenstijn het erg goed deed op het podium. De afterparty was leuk en was een mooie afsluiting van de verkiezingen.Bas Verwijlen met zijn vriendin Esther, klaar voor het Sportgala
(bron: twitter.com/basverwijlen)