Zevende plaats op GP Qatar

Grand Prix Doha, Qatar
22 & 23 Januari 2010
Verslag door: Bas Verwijlen Foto van de finale in Doha, Qatar


Door mijn 24e plek op de wereldranglijst op dit moment moest ik sinds een aantal jaar geleden weer voorronden schermen. Het toernooi, waar heel de wereldtop aanwezig was, telde 140 deelnemers. In de voorronde won ik 5 van mijn 6 partijen. Ik verloor alleen van een Wit-Rus en won o.a. van Penso uit Frankrijk en Tikhomirov uit Rusland.
 
Helaas waren mijn indices net niet goed genoeg om direct door te gaan na de voorronde. Ik stond 20e en de beste 16 gaan direct door. Bij de beste 128 had ik dus een vrijloting. Om bij de beste 64 te komen, moest ik winnen van Mydogyrovsky (of zoiets) uit Ukraine. Dat deed ik met 15-7 en plaatste me voor de beste 64
die zondag werden verschermd.

In extra minuut langs Kim
Om bij de beste 32 te komen, moest ik winnen van Kim Won Jin uit Korea. In 2008 won ik nog van deze Kim in de halve finale van het wereldbekertoernooi
van Cali in Colombia. Nu ging het begin een stuk minder. Ik kwam al snel met 6-1 achter en uiteindelijk met 11-7 achter. In de laatste seconden trok ik de score gelijk naar 11-11 en een extra minuut volgde. Hierin maakte ik overtuigend de winnende en plaatste me voor de beste 32.
 
Nummer 1 van de wereld
Door mijn plek op het tableau kwam ik tegen de nummer 1 van de wereld Grumier uit Frankrijk. Ik heb erg lang moeten wachten om tegen hem te mogen schermen op een belangrijk toernooi en was erg gebrand op een overwinning. De laatste ontmoeting tussen ons stamt uit de Junioren tijd. Hij kwam 2-0 voor. Daarna trok ik de score recht en kwam zelfs voor. Uiteindelijk kwam hij er niet meer bij en ik won met 15-10.
 
Winnende taktiek
Nu was mijn tegenstander Motyka uit Polen voor een plek bij de beste 8. Een enorm goede schermer die verschrikkelijk explosief is. Vantevoren had ik met mijn Pa een duidelijke taktiek besproken die perfect lukte. Ik kwam voor waardoor hij risico moest gaan nemen, ik kon hem daardoor mooi opvangen en won de partij met 15-11 en plaatste me voor de kwartfinale.
 
Kwartfinale tegen Khodos
In de kwartfinale was mijn tegenstander Khodos uit Rusland. Khodos schermde een aantal jaren terug nog voor Kazakhstan, maar is sinds dit jaar Rus. Hij gooide vandaag al een paar erg goede schermers eruit dus ik was gewaarschuwd. Deze boomlange Rus was moeilijk aan te pakken en ik kwam achter. Op het laatst door de coaching van mijn Pa wist ik toch wat ik moest doen en kwam weer eens terug van een achterstand. Met nog een paar seconden te gaan, maakte ik gelijk en de extra minuut volgde.

Net te laat
In de extra minuut volgde 3x een dubbeltreffer, ofwel geen score. Toen maakte ik mijn actie maar maakte hem net te laat waardoor hij raakte. Erg balen dus, maar hij stond vandaag erg goed te schermen. Jammer dat ik op 1 treffer de halve finale mis van dit GP, want dan weet je dat je er gewoon heel erg dicht bijzat.

Tevreden 
Toch ben ik heel erg tevreden met mijn 7e plek op het eerste GP van het seizoen zeker omdat heel de wereldtop aanwezig was. De tactische aanwijzingen van mijn
Pa hebben erg geholpen en hij zei dat ik vandaag erg goed geconcentreerd was. Ik heb vandaag best wel verdedigend geschermd voor mijn doen en dat pakte erg goed uit. Morgennacht vliegen we weer naar Nederland. Volgend weekend scherm ik op het GP van Legnano in Italië. Waarschijnlijk sta ik na dit resultaat nu weer in de top 16 van de wereld en dat was zeker de bedoeling van dit toernooi ;)
 
Twitter
Via Twitter hield Bas iedereen met tekst, foto en film op de hoogte van zijn prestaties en belevenissen. Zojuist maakt hij bekend dat Fiedler het toernooi gewonnen heeft met 15-11 van Tikhomirov. Fiedler neemt 10.000USD mee naar huis.