Verslag WB Bern & GP Stockholm

Wereldbeker Bern, Zwitserland
27 februari 2010
175 deelnemers


Verslag door: Bas Verwijlen

In Bern was ik als 16e geplaatst zodat ik vrijgesteld was van de voorronden. Op zondag moest ik voor een plek bij de beste 32 aantreden tegen
Benjamin Steffen uit Zwitserland. Voor mezelf een erg lastige tegenstander en een zware loting bij de 64. Hij had zijn voorronde slecht geschermd en kwam daardoor laag op het tableau.

Van tevoren had ik besloten om het rustig aan te doen en even de kat uit de boom te kijken. Doordat ik moeilijk grip kon krijgen op zijn spel kwam ik 4-1 achter. Eigenlijk door op het juiste moment naar voren te gaan maakte ik 3 treffers achter elkaar en kwam op 4-4. Helaas gaf ik dit weer uit handen en kwam op 4-8 achter. Toen voelde ik me beter en kreeg grip op de wedstrijd en kwam terug tot 8-8. Steffen werd onzeker en zette op 30 seconden voor het einde een slechte aanval in die ik pareerde en scoorde op zijn rug. 9-8! dacht ik...

Na hevig protest van de Zwitsers werd de treffer onterecht afgekeurd en werd zelfs geclaimd dat ik met mijn voet buiten de loper was gekomen, de scheidsrechter keurde dit protest eerst af en even later ging hij er toch op in, waardoor ik een meter naar achteren moest en zo
over de achterlijn gezet werd. Dus ipv 9-8 voor, stond ik 8-9 achter! Balen dus! Dat de scheidsrechter en coach van Steffen beide uit Italië komen, had er vast niets mee te maken ;)

Tijdsnood en achterstand.. Ik moest iets forceren en dat lukte niet, ik verloor uiteindelijk de partij en ging met een slecht gevoel de loper af. Aan de andere kant zat ik wel erg dichtbij een overwinning en dat is wel eens anders geweest tegen Steffen, maar de manier waarop is enorm balen.


Grand Prix Stockholm, Zweden
5 maart 2010
190 deelnemers


Stockholm, altijd een strak georganiseerd toernooi in een schitterende stad. Zoals altijd was de gehele wereldtop aanwezig en zodoende moest ik voorronde schermen om me te kwalificeren voor de beste 64.

Ik had een lastige voorronde met oa. Andrezjuk uit Polen en Trager uit Italie. Op een GP moet je in de voorronde alles winnen of maximaal 1 verliezen met een goede index wil je je direct plaatsen voor de beste 64. Dit was dan ook absoluut mijn doel.

Ik verloor 1 partij van Andrezjuk met 5-3. Hierdoor moest ik de andere partijen winnen met grote cijfers om nog kans te maken op directe kwalificatie. Ik won met 5-3 van Trager en verder nog 2x met 5-0 en 1x met 5-1.. Dit bleek ruim voldoende voor directe kwalificatie
en plaatste me als 7e voor de beste 64.

Op zondag was mijn tegenstander Castaneda uit Spanje voor een plek bij de beste 32. Op zich in dit deelnemersveld geen ongunstige loting. Had nog nooit eerder tegen hem geelimineerd en hij schakelde in de kwalificaties goede schermers uit.

De partij verliep redelijk volgens plan dat mijn vader en ik hadden besproken. Ik kon hem goed onder druk zetten en mijn acties maken.
Het lukte alleen niet goed om echt uit te lopen en bleef telkens 2 treffers voor. Castaneda had niet echt een idee wat hij moest doen en dat was duidelijk te zien. Bij een 11-9 voorsprong en nog 25 seconden te gaan moest de Spanjaard toch risico gaan nemen en kwam als een gek op me af. Ik koos voor een tegenactie en belandde in zijn wering: 11-10.. met nog 15 seconden te gaan kwam de Spanjaard nog een keer en ik had pech dat ik wederom in zijn wering viel: 11-11.

Extra tijd. In de extra tijd wachtte ik op het goede moment om zijn ijzer te pakken en erin te gaan. Ik liet me verassen door zijn snelle aanval en verloor de partij. Ik kon mezelf wel voor mijn kop slaan dat ik de partij zo heb weggegeven, zeker omdat Castaneda eigenlijk geen kans had en met meer geluk dan wijsheid de partij toch nog won...Toch stond ik niet slecht te schermen maar door 2x pech met mijn actie lig je er gewoon uit.

Vandaag was ik er gewoon niet helemaal bij met mijn hoofd zoals ik zou willen. Dat had met verschillende randzaken te maken die nu grotendeels zijn opgelost. Dan kan je zeggen ja een 'prof' moet daar mee om kunnen gaan, maar goed je bent altijd nog mens en het kan wel eens wat minder gaan. Toch ben ik tevreden over de eerste dag, want die voorronden zijn killing en dan moet alles kloppen wil je je direct
kwalificeren en niet nog 2 eliminatie wedstrijden moeten schermen. Maar zondag was gewoon slecht van mezelf en daar baal ik van.

De trainingen gaan erg lekker en voel me goed en fit. Op 23 maart is het NMK Schermen in Den Helder op het KIM waar ik mijn titel ga verdedigen en de eer voor de Koninklijke Marechaussee hoog ga houden ;)

Op 26 & 27 maart staat de Wereldbeker van Heidenheim in Duitsland op het programma, waar ik erg veel zin in heb! Daar zijn we nu naar toe aan het werken. Volgende week woensdag zal ik als extra training meetrainen in Leverkusen met de Duitse top ter voorbereiding op het Wereldbekertoernooi van Heidenheim.

Doel van dit seizoen is nog steeds stijgen op de wereldranglijst voor een goede uitgangspositie op Wereldbekers, Grand Prix' en het WK.

Groet,

Bas