Militaire WK Venezuela: Bas Verwijlen brons!

La Guaira, Venezuela
24 & 25 April 2010
Door: Bas Verwijlen
 


 
Op de Marine uitvalsbasis van Venezuela in La Guaira, op een steenworp afstand van de beruchte stad Caracas, werd dit jaar het Wereldkampioenschap schermen voor militairen georganiseerd. De Nederlandse afvaardiging bestond uit Michael van der Klip, Rudolph Francis en Bas Verwijlen, onder leiding van gelegenheidscoach Roel Verwijlen. Kolonel Marius van Zeijts had de eer de taak van Chef de Mission te vervullen.
 
De aswolk gooide nog een beetje roet in het eten, want omdat de vlucht van Schiphol niet naar Frankfurt vertrok waren we genoodzaakt om met de trein naar Frankfurt Airport te reizen en als ik ergens een hekel aan heb....precies. Maar de ICE van Utrecht Centraal naar Frankfurt Airport was erg relaxed en de beenruimte was ook een aanrader. Na een goede nacht in het Holiday-Inn van Frankfurt Airport verliep de reis soepel richting Caracas. Eenmaal aangekomen werden we ontvangen door de organisatie en de Nederlandse Militaire Attache hier in Venezuela.
 
Meteen was duidelijk dat het een enorm zwaar toernooi ging worden. Niet alleen omdat het 35 graden was en geen airco in de zaal, maar meer nog omdat de toplanden hun Nationale team hadden gestuurd ipv actief dienende militairen. O.a. Polen en Italië...

De militaire wedstrijdformule is anders dan normaal. Normaal scherm je een voorronde en dan een tableau. Op dit WK scherm je tegen iedereen! Tot 5 treffers, dat wordt afgewerkt over 2 dagen. Uiteindelijk komt er een ranking en de beste 4 schermen dan nog een halve-finale en een finale.
 
Na een echte 4 uur durende Zuid-Amerikaanse openingscereminie werd het WK uit naam van Hugo 'El Hefe' Chavez geopend. De eerste dag verloor ik 4 van de 16 partijen. Ik verloor met 5-4 van twee Polen een Zwitser en een Braziliaan. Na de 1e dag stond ik gedeeld 2e. Het lastige van dit systeem is dat het maar 5 treffers is en dat je je dus geen fouten kunt permitteren, wat erg stressvol schermen is kan ik je vertellen.
 
De 2e dag stonden Korea, Venezuela, Hongarije en Italië op het programma. Tegen Hongarije won ik al mijn partijen. Korea stond hier met een topteam dus ik was erg geconcentreerd om geen fouten te maken. Ik verloor mijn eerste partij. De 2e partij pakte ik het voorzichtig aan en na 3 minuten stond het 1-1... de beslissende minuut volgde en ik maakte de winnende! De 3e partij won ik ook.

Nu volgde Italië met o.a. wereldkampioen Ferraris. Ik won al mijn 3 partijen(!) en stond nu met 3 andere schermers op 5 verliespartijen.
De laatste 3 partijen moesten we het opnemen tegen Venezuela. Mijn eerste partij was tegen Limardo, favoriet voor de titel en top-10 op de wereldranglijst. Beide stonden we op 5 verliespartijen en daarom namen we beiden geen risico. Na 3 minuten stond het nog steeds 0-0.

In de extra minuut had hij voordeel waardoor ik risico moest gaan nemen. Ik koos voor de aanval en ging door mijn enkel en in mijn val raakte hij mij... Ik was even bang dat ik iets had gescheurd want het voelde niet goed..extra balen dus..na veel cold-spray tijdens de partijen van mijn teamgenoten ging het weer een beetje, maar het voelde niet goed. Maar ik moest die laatste 2 partijen winnen om in de halve finale te komen. Na een 4-3 achterstand won ik alsnog mijn 2e partij in de extra minuut. Nu de laatste nog pakken en dat deed ik met 5-3! Ik had sowieso een medaille!
 
In de halve finale moest ik het opnemen tegen Limardo. Na een zwakke start (0-3) kwam ik een beetje terug. Toen ik 12-6 achterstond, zag ik wat ik moest doen, maar er was weinig tijd. Met nog 20 seconden te gaan, kwam ik nog terug tot 13-11, helaas verloor ik de partij met 15-11.

In een thriller van een finale waar enorme fouten werden gemaakt door de scheidsrechter (het hele toernooi trouwens) was het uiteindelijk toch de Pool Zawrotniak die won van de Venezolaan Limardo. Ik werd samen met de Pool Mickolajkzak 3e.
 
Toch ben ik erg blij met mijn bronzen medialle, want het was een enorm zwaar toernooi. Door de hitte gingen er welgeteld 25 flesjes gatorade en 30 flesjes water doorheen...het zweet liep echt met straaltjes van m'n lijf...

Grote verassing was dat we uiteindelijk als team 6e zijn geworden. Dat betekende dat we o.a. toplanden Hongarije, Canada en Brazilië achter ons hadden gelaten. Alleen Polen, Venezuela, Zwitserland, Korea en Italie bleven ons voor. De top 6 van het toernooi stonden o.a. ook op de Olympische Spelen van Peking.
 
Individuele Uitslag:
1 Zawrotniak POL
2 Limardo VEN
3 Verwijlen NED
3 Mikolajczak POL
 
Aankomend weekend heb ik de 2e wedstrijd met mijn Franse team tegen Livry-Gargan uit Parijs. Waar we een 0-1 achterstand moeten zien om te zetten in een 2-1 overwinning.
 
Het weekend erop staat het Wereldbekertoernooi van Parijs op het programma. Dat worden dus hopelijk 2 mooie weekenden in La France!