Zilver op Worldcup Buenos Aires


Worldcup Buenos Aires, Argentinie (26 & 27 Juni, 2010)
Nadat de Grand Prix van Bogota, Colombia was afgelast had ik nog maar 1 kans om genoeg punten te halen om weer bij de beste 16 van de wereld te komen en zo bijna zeker te kunnen zijn van vrijstelling van de voorronden op het komende WK in november. 

Op Zondag 27 Juni om 05:30 rijden we door de straten van de arme buurt Boca, waar de kleine grote Maradona opgroeide. Na 3x stoppen en 2x de weg vragen parkeert de buschauffeur eindeijk voor de zaal. Na 20 minuten wachten voor een gesloten hek was het al 07:45 en had ik nog maar 15min! voordat mijn eerste wedstrijd zou beginnen. Echt Zuid-Amerika! Dit hebben we gelukkig kunnen rekken tot 08:30 zodat iedereen toch nog een fatsoenlijke warming-up kon doen. 

Voor een plek bij de beste 32 moest ik het opnemen tegen de Argentijn Garcia. Voor dit toernooi hadden we nog getraind bij La Salle in Buenos Aires waar deze Garcia toevallig ook trainde, dus ik kende hem al een beetje. De partij verliep makkelijk en ik won hem dan ook eenvoudig met 15-3. 

Om bij de beste 16 te komen moest ik het opnemen tegen de Amerikaan Lichten. In 2008 won ik al eens van Lichten in de finale van een toernooi in New York, maar dat ging toen niet eenvoudig. In een stroeve partij waar het nog 9-9 stond won ik uiteindelijk toch met 15-10. 

Voor een plek in de kwart-finale moest ik het opnemen tegen voormalig nummer 1 van de wereld Fernandez uit Venezuela. In onderlinge ontmoetingen staat het 1-1 dus ik was erg gebrand om te winnen van deze schermer. Vorig weekend werd hij nog 3e met zijn Franse team op de Nationale Franse team-kampioenschappen, ik werd 2e met Tourcoing, maar daarover zometeen meer. Na een 5-8 achterstand begon de tijd te dringen en moest ik risico gaan nemen. Ik wist de score terug te brengen naar 8-8 en in de extra minuut maakte ik de mooie winnende treffer en plaatste me voor de kwart-finales! 

In de kwart-finale moest ik het opnemen tegen de Rus Sukhov. Een maand geleden verloor ik nog in de finale van Heidenheim in Duitsland van deze Sukhov. Ik was erg gebrand op revanche! Na een kleine achterstand zagen mijn Pa en ik ineens wat er nodig was om deze Rus te verslaan en dit lukte tot onze grote verbazing een aantal keer achter elkaar en met nog 2 schitterende hand treffers erbij won ik met 15-12! 

In de halve-finale voor een mooi publiek moest ik het opnemen tegen Herey uit Ukraine. Een erg stugge schermer die erg aanvallend schermde. In het begin kreeg ik niet echt vat op deze schermer. Uiteindelijk liep hij vast in mijn sterke defensie en ik kwam met 14-11 voor. Doordat ik een paar foutjes maakte liet ik hem nog terugkomen tot 14-14! Hij maakte weer een aanval en pareerde deze en maakte de winnende! Finale! 

Voor een gouden medaille en mijn 4e wereldbeker overwinning moest ik het opnemen tegen Karyuchenko uit Ukraine. Karyuchenko draait al erg lang mee en heeft een aantal WK, EK en Olympische medailles op zijn naam staan. De partij begon heel voorzichtig en er werd bijna niet gescoord. Na 2x 3 minuten stond er 5-5 op het scorebord. In de laatste 3 minuten werd er niet meer gescoord en er volgde een extra minuut. In deze minuut voelde ik me erg sterk en raakte hem 2x maar net niet hard genoeg! Met nog 15 seconden op de klok maakte Karyuchenko een mooi aanval, ik koos voor de wering, hij ontweek deze en raakte me....Helaas verloren op 1 treffer! 

Toch ben ik erg tevreden met dit resultaat want het was een erg sterk toernooi en dit was ook nog mijn enige kans voor het WK dus erg was wel wat druk waar ik wederom goed mee ben omgegaan. De partijen verliepen ook goed en volgens plan en 'het gevoel' waar ik altijd naar op zoek ben dat was er! Nu ben ik gestegen van de 22e naar de 14e plek op de wereld en sta 12 punten voor op de nummer 15. Ook kreeg ik te horen dat met dit resultaat ik de enige Nederlander ooit ben die op alle Worldcup's en Grand Prix' die er zijn minimaal de beste 8 heb gehaald of beter sinds ik Senior ben, da's weer een record die mooi meegenomen is!

 

Franse Kampioenschappen Boulazac (Zondag 20 Juni 2010)

CIE Tourcoing: Van Laecke, Fleury & Verwijlen / Coach: Me. Henry

Diep in de Dordogne in Frankrijk in Boulazac werden de finales van de Franse Equipe-Kampioenschappen verschermd. Na overwinningen op Rodez en Livry-Gargan over 2 wedstrijden (uit en thuis) hadden we ons geplaatst voor de halve-finales. Hierin was de tegenstander Lagardere Racing Paris met Robin, Lucenay & Jeannet. Op papier zou dit een bijna onmogelijke taak worden. Toch wisten we het onmogelijke te doen en wonnen we de partij uiteindelijk met 2 treffers verschil! 

In de finale was de tegenstander Levallois uit Parijs met Robeiri, Blaszyck en Grumier. Grumier is nummer 1 van de wereld op dit moment, Blaszyck werd een dag eerder Frans kampioen en Robeiri heeft al meerdere Olympische medailles op zijn naam staan. Helaas lukte het ons niet om te winnen en werden we verdienstelijk 2e en is dit de hoogst behaalde plek voor mijn club CIE Tourcoing ooit! 

Volgende twee weekenden train ik o.a. ook in TBB (Tauberbischofheim), het walhalla van het duitse schermen ter voorbereiding op het EK die plaatsvind van 16 t/m 23 Juli in Leipzig, Duitsland.