Bas pakt goud op de Weisser Bar in Berlijn!

Weisser Bar Berlijn, Duitsland
08-02-2014

De Weisser Bar van Berlijn geldt als een van de zwaarste klassiekers in de schermwereld en bestaat al sinds 1960. 
Op een steenworp afstand ligt het Olympisch stadion waar in 1936 de Olympische spelen plaatsvonden. 254 deelnemers uit maarliefst 32 landen stonden op zaterdag aan de start, waaronder o.a. tweevoudig wereldkampioen Nikolai Novosjolov uit Estland. 

 

Bas won al zijn 11 partijen in de voorronde, kreeg maar 14 treffers tegen en plaatste zich als nummer 1 op het tableau en was zo direct door naar zondag. Om bij de beste 32 te komen moest Bas het opnemen tegen de Wit-Rus Sokolovski. Bas nam meteen een voorsprong en gaf deze niet meer uit handen en won de partij met 15-7. Voor een plek bij de beste 16 werd de ervaren Fin Koroknay-Pal verslagen met 12-11. Bas had de hele partij de leiding en met nog 7 seconden te gaan stond Bas een aantal treffers voor. Uiteindelijk viel er een double op 1 seconde voor het einde die de stand op 12-11 bracht en plaatste Bas zich bij de beste 16. 

Voor een plek bij de beste 8 werd de sterke Italiaan Vallosio duidelijk met 15-8 verslagen. Vallosio pakte een aantal weken geleden op het toernooi van Busto Arsizio net zoals Bas Brons. Voor een plek in de halve-finale moest de boomlange Falk Spautz verslagen worden. Spautz die op het laatste WK in Budapest, Hongarije knap bij de beste 8 kwam kreeg van Bas geen kans en werd met 15-9 naar huis gestuurd. In de halve-finale stond Bas tegenover oude bekende Kneip uit Duitsland. Kneip werd meteen op een 7-0 achterstand gezet en deze voorsprong gaf Bas natuurlijk niet meer uit handen.

Uiteindelijk werd Kneip met maar lieft 15-6! verslagen en plaatste Bas zich voor de finale! In de finale stond Bas tegenover de Japans kampioen Minobe. Bas nam ook hier meteen een ruime voorsprong van 9-0 en gaf deze niet meer weg. Bas won de finale met de monsterscore van 15-4!  

Bas is de eerste Nederlander die dit schitterende toernooi op zijn naam weet te schrijven. Bas sprak na afloop: ‘Dit hele weekend liep alles volgens plan en het leek wel of elke partij beter ging. Als kind droomde ik er al van om deze klassieker ooit op mijn naam te schrijven, en nu dit gelukt is geeft me dat een fantastisch gevoel. Nu schaar ik mezelf in een mooi rijtje van winnaars. Nu is het even nagenieten van deze overwinning en dan is alles weer gericht op de worldcup van Tallinn in Estland.’

Persbericht:
http://www.fechtclubgrunewaldberlin.de/bas-verwijlen-holt-den-kpm-baeren-zum-ersten-mal-in-die-niederlande/
 

Volledige uitslag:
http://www.fencingworldwide.com/en/competition/55-13/direct/3/I