Museum Van Oeveren

Na een paar heerlijke dagen in Parijs doorgebracht te hebben, stopten we op weg naar onze zuid-Franse vakantie plaats in het pittoreske Meung-sur-Loire. In dit Franse plaatsje ligt een van de grootste schermcollecties ter wereld, beheerd en verzameld door Maitre Rudi van Oeveren. Het museum bevind zich in het Clos de bel air waar de familie van Oeveren woont en naast het museum ook een schitterende schermzaal heeft.

Al jaren gelden werd ik uitgenodigd door Rudi, maar kwam het er maar niet van. Nu was dan toch de dag aangebroken dat ik het museum en de zaal kon bezoeken. De rondleiding begon in het museum waar 3 schitterende kamers zijn ingedeeld in 17e, 18e en 19e eeuwse schermkunst. Harnassen, maskers, zwaarden, schilderijen en zelfs de meest onvindbare schermgerelateerde materialen liggen hier netjes geordend bij elkaar. En het mooie is, achter elk voorwerp zit een verhaal die ik dan ook graag aanhoorde van Rudi zelf of van zijn zoon Edgar die zo’n beetje alle verhalen ook kent.

Na het museum was het de beurt aan de schermzaal. Een schitterende klassieke zaal met ontelbare wapens aan de muur. Wapengek als ik ben moest ik natuurlijk alle wapens even in mijn handen hebben, maar helaas was de 3u te kort om ze allemaal even beet te pakken. Na de geweldige verhalen over vroeger zijn we met z’n allen een lekker hapje gaan eten om nog even door te praten over de rijke schermhistorie. Naast de schitterende verzameling van Wiebe Mokken en het schermmuseum in Gent is dit ook echt een must see voor elke schermliefhebber. Graag wil ik Rudi, Edgar en Joke bedanken voor de gastvrijheid!

Bekijk ook eens de website van Museum van Oeveren.