Op eigen kracht naar Rio

Te lang hebben jullie hier niks van mij gehoord. Het is tijd om bij te praten, want er is een hoop gebeurd.

In mei van dit jaar heb ik de beslissing genomen om, na ruim een jaar, niet verder te gaan met de Hongaarse coach Gabor Salamon. Een erg lastige beslissing, omdat ik veel respect heb voor Gabor en zijn in het verleden behaalde resultaten. Samen werkten we elke dag keihard toe naar plaatsing voor de Spelen in Rio. Met Gabor werd één en één helaas geen drie. Uiteindelijk word je als topsporter afgerekend op de resultaten en die bleven onder Gabor uit. 

Door dit alles voelde ik me jaren teruggeworpen in de tijd, ik verloor op een gegeven moment van tegenstanders die ik normaal alle hoeken van de loper laat zien. Het roer moest om, hoe moeilijk ook. Ik koos ervoor om weer te gaan samenwerken met de man die mij nummer 1 van de wereld maakte; mijn vader.  

De keuze om weer met mijn pa te gaan werken, had ingrijpende consequenties. NOC*NSF en de KNAS (Koninklijke Nederlandse Algemene Schermbond), op wiens voorspraak Gabor mijn coach werd, besloten om mij niet langer te ondersteunen in mijn weg naar Rio. Zowel NOC*NSF als de KNAS hebben mij jaren lang ondersteund waar ik hen dankbaar voor ben.

Na de Olympische Spelen van Londen in 2012 hebben mijn resultaten, die ik behaalde onder leiding van mijn vader, ervoor gezorgd dat we een budget kregen. Hiermee werden de kosten gedekt voor mijn wedstrijd- en trainingsprogramma, een betaalde trainer en er mocht zelfs een sparringpartner mee op kosten van NOC*NSF. Samen met mijn team hadden we een mooi plan gemaakt wat voor kwalificatie voor de Olympische Spelen in Rio moest gaan zorgen. Helaas wordt dit plan niet meer financieel ondersteund door het NOC*NSF. Het NOC*NSF was verantwoordelijk voor 90% van het totale budget. De KNAS geeft op zijn beurt aan dat zij ook geen ondersteuning kunnen bieden in mijn weg naar Rio. Dat is natuurlijk verschrikkelijk nieuws voor een topsporter die midden in zijn Olympisch kwalificatie traject zit.

Gelukkig kan ik bouwen op mijn trouwe sponsoren MMIT, E-sites, NUON/Vattenfall, Leon Paul, mijn werkgever de Nationale Politie en professionele mensen in mijn omgeving die me graag helpen. Helaas is dit budget niet toereikend. Alle hotelrekeningen, vliegtickets, trainingen, trainingskampen, etc. zijn nu voor eigen rekening, voor zowel mijzelf en mijn trainers. Dat hakt erin, het gaat helaas niet om retourtjes Amsterdam. Een aantal maanden geleden ben ik samen met mijn vriendin o.a. daarom verhuisd naar de schitterende stad Den Bosch om zo nog dichter in de buurt te zijn van mijn verschillende trainingsfaciliteiten en ook om zo reiskosten te besparen.  

Tijd om bij de pakken neer te gaan zitten is er niet en zit ook niet in mijn aard. Ik ben een Olympische sporter en heb al meerdere malen laten zien goed om te kunnen gaan met tegenslagen. Samen met mijn team hebben we een erg mooi plan gemaakt om met vernieuwende tools personen en bedrijven te interesseren om mij te ondersteunen in mijn weg naar Rio. Want mijn doel is onveranderd gebleven; mijn beste schermen laten zien op de Olympische Spelen van Rio de Janeiro. Via mijn website en social media kanalen zal ik vertellen hoe het met me gaat. Niet alleen voor mijn volgers, sponsoren, fans en journalisten, maar ook voor de schermsport. De mooiste sport ter wereld!

Ik heb erg veel zin en vertrouwen in de komende belangrijke periode, want sinds ik weer onder mijn vader train, heb ik de weg naar boven ingeslagen en ben ik aan het stijgen op de wereldranglijst.

Bas