Ondanks zuur verlies weer een stapje dichterbij Rio

Door mijn 15e plek op de worldranking (voor Heidenheim) was ik automatisch geplaatst bij de beste 64. Voor een plek bij de beste 32 moest ik tegen Fong uit Hong Kong. In een niet al te spannende partij versloeg ik hem met 15-6. Om bij de beste 16 te komen, moest ik tegen Fardzinov uit Rusland. Een explosieve schermer die een sterke Spaanse schermer versloeg om bij de beste 32 te eindigen.

De partij verliep goed met een 5-2 voorsprong. Daarna koos ik een paar keer mijn momenten verkeerd en stond het op een gegeven moment 6-6. Cruciaal was hetgeen wat gebeurde op 10-10. Ik maakte een 2e intentie actie, waarbij ik met een actie mijn tegenstander raakte die nog ruim voor me stond. Op onbegrijpelijke wijze werd deze treffer afgekeurd door de Moldavische video-scheidsrechter en als klap op de vuurpijl kreeg ik zelfs een rode kaart omdat ik met mijn linker (ongewapende) hand zou hebben afgeweerd. (Ik zou niet eens weten hoe dat moet) Gelukkig is het allemaal gefilmd en is duidelijk te zien dat deze beslissing absolute onzin was. Helaas niks meer aan te doen. Onbegrijpelijk dat ze op één van de belangrijkste toernooien van het jaar, in deze fase, onervaren, slechte arbitrage neerzetten. Daarna kwam ik zelfs 10-12 achter. Gelukkig herpakte ik mezelf en kwam weer terug tot 12-12. Op deze stand miste ik mijn riposte, die deze partij niet lekker liep waardoor ik 12-13 en 12-14 achter kwam te staan. Helaas was de laatste een double en won de Rus. Schrale troost is dat er na de partij ontelbare schermers en scheidsrechters naar mij toe kwamen die het allemaal van dichtbij hadden gezien en het ook een onbegrijpelijke beslissing vonden. Je koopt er niks voor, maar wel fijn om te weten dat je gelijk had. Dus zeker niet tevreden over mijn schermen tegen de Rus en met een nare nasmaak terug in de auto naar Den Bosch.

Helaas ontkom je er in deze periode niet aan om af en toe eens naar de Olympische stand te kijken. Voor Heidenheim stond ik 15e op de Worldranking en 2e Europeaan op de Olympische ranking, achter de Hongaar Boczko. Tijdens de landenwedstrijden (afgelopen zaterdag) zou er iets vrij geks moeten gebeuren wilde ik 1e Europeaan worden. (De beste 2 Europese individuele schermers kwalificeren zich direct voor Rio). En dat ‘iets vrij geks’ gebeurde! Duitsland verloor verrassend al bij de beste 32 van Brazilië! Waardoor Hongarije Duitsland in de Olympische landen ranking voorbij gaat en o.a. Boczko dan ‘geschoond’ wordt van de individuele kwalificatie lijst.

Dus al met al een positief weekend. Op dit moment 14e op de worldranking en 1e Europeaan op de Olympische ranking!

Er zijn nog twee wedstrijden die meetellen voor de Olympische kwalificatie. Dat is de Worldcup van Vancouver op 13 februari en de GrandPrix van Budapest op 20 Maart. Op 14 februari vindt  ook nog de laatste landenwedstrijd plaats, die meetelt voor kwalificatie. Korea en Egypte zouden nog roet in het eten kunnen gooien voor 2 Europese landen. Korea zou bij de beste 5 moeten eindigen in Vancouver en Egypte zou bij de beste 16 moeten komen op de worldranking. Een hoop rekenwerk en mogelijke uitkomsten dus. Feit is dat ik er erg goed voorsta en ik mijn positie wil verstevigen door een goed resultaat neer te zetten in Vancouver, daar ga ik mij de komende dagen op focussen, naast mijn zoektocht naar sponsoren en financiële ondersteuning.

Namens mijn vader en mijzelf wil ik graag Ad van Ham bedanken voor de ondersteuning rondom de wereldbeker in Heidenheim. Ad maakt samen met zijn collega een documentaire over de weg van mij, mijn vader en mijn team naar Rio. Ook wil ik iedereen bedanken voor de steun tijdens en rondom Heidenheim via sms, whatsapp, twitter en facebook! Dank!

Bas

Volg mij via mijn Website, Twitter, Facebook, Instagram en Periscope!