Bas Verwijlen plaatst zich voor Rio!

Tweevoudig Olympisch schermer Bas Verwijlen heeft zijn ticket voor Rio binnen. Samen met zijn vader Roel Verwijlen zal hij op 9 augustus deelnemen aan zijn 3e Olympische Spelen.

Grand Prix Budapest
Bij de start van de Grand Prix in Budapest dit weekend had hij een goede uitgangspositie. De beste twee schermers van Europa, na de Grand Prix in Budapest, zouden zich direct plaatsen voor de Spelen. Verwijlen stond op de geschoonde Olympische ranking nummer 1 van Europa en moest deze positie dus zien te behouden. Tijdens de voorrondes op vrijdag wist Verwijlen al vier mogelijke tegenstanders achter zich te laten. Op zondag verloren zowel Fiedler als Freilich hun eerste partij. Bas won, na een zinderend spektakel, van de Rus Avdeev met 12-11. Dat bezorgde hem een plek bij de beste 32. Na de partij van Bas lukten het de Poolse schermer Zawrotiniak en de huidige nummer 2 de Est Novosjolov het niet om een plek bij de beste 32 te bemachtigen. Met als resultaat dat Bas al zeker was van zijn plek op de Olympische Spelen. Na een emotionele ontlading van vreugde moest Verwijlen schermen tegen de Hongaar Herpe. Met een 15-12 overwinning bereikte hij de laatste 8. Daar strandde hij tegen de  Zuid-Koreaan Kweon Youngjun met 6-6.  Een plek bij de laatste 8 levert Bas 20 punten op, waardoor hij nu in de top 10 van de Wereldranking staat. Mooi nieuws richting Rio! 

Op eigen kracht
Verwijlen heeft een moeilijk jaar achter de rug. Met name zijn beslissing om weer te gaan trainen onder zijn vader Roel had ingrijpende consequenties. NOC*NSF en de KNAS, die hem onderbrachten bij de Hongaarse coach Gabor Salomon, besloten om hem niet langer te ondersteunen in zijn weg naar Rio. Zij waren samen verantwoordelijk voor 100% van het totale budget. Het noopte vader en zoon Verwijlen ertoe de weg naar Rio zelf te bekostigen. Bas’ keuzes pakten goed uit: afgelopen jaar behaalde hij goud tijdens de Grand Prix in Bern en brons tijdens de Grand Prix in Doha. Onder meer door deze resultaten heeft Bas zich van de 70e plek op de Worldranking naar een eerste plaats op de Olympische lijst terug weten te vechten. Die knappe comeback  heeft Bas Verwijlen dit weekend weten te bekronen. De komende maanden zullen in het teken staan van een optimale voorbereiding op 9 augustus, voor zijn 3e Olympische Spelen.